pondělí 24. listopadu 2014

Medovníček & mrkvový "nahatý dort" pro babičky

S manželem se známe už od malička. Jedním z důvodů (mimo to, že jsme ze stejné dědiny) je také to, že naše maminky se také znají už od malička. Jsou totiž skoro stejně staré - dělí je pouhé 3 dny. Chodily spolu do školy, kamarádily a také téměř zároveň měly své první děti - manžel je ode mě starší o pouhý měsíc a 11 dní :-)

Proto jsme se Zuzankou měli v listopadu napilno - pekli jsme dort pro moji i pro manželovu maminku. Ani jeden z nich není potahovaný. Pro svoji maminku peču již několik let domácí medovník, je to taková naše tradice.




Druhé babičce jsme letos vybrali mrkvový dort, vrhla se totiž na zdravé stravování. Už dlouho jsem si chtěla vyzkoušet nějaký "naked cake", tedy "nahatý dort", a teď se to krásně hodilo. Je to tedy moje "nahatá premiéra" :-))


Recept na medovník vám napsat nemůžu - mám ho od kamarádky a střežím jako oko v hlavě :-) Na mrkvový dort jsem si pro recepis došla ke Klukům v akci, a musím říct, že byl výborný. Manžel, který měl u ruky nachystaný obložený chlebíček, aby si případně zpravil chuť, konstatoval, že není třeba (uf) :-) Jelikož i v naší kuchyni jsme teď přehodili na zdravou notu, zařazuji si recept mezi často používané, myslím, že výborně poslouží i jako buchta na plech, ať už s tvarohovou náplní, či samotný.





Ještě bych se s vámi chtěla podělit o jednu dobrůtku - zbyla mi pohanka z pohankového "rizota", pořád jsem přemýšlela, co z ní vyrobit, a nakonec jsme si udělali v neděli na snídani mini-lívance po vzoru mé tety, která nám dávala minulý týden ochutnat výborné jáhlové lívanečky.
Do hotové pohanky jenom rozklepneme vajíčko, přidáme trochu mouky (celozrnné nejlépe ;-) ) a na pánvičce (na sucho nejlépe ;-) ) opečeme malé placky (opravdu malé, jinak by se nám to trhalo). Potřeme marmeládou, můžeme bílým jogurtem, kysanou smetanou, my jsme měli zrovna rozmíchaný tvaroh s bílým jogurtem, lněným semínkem a trochou rýžového sladu.  



Pomalu se k nám vkrádá Advent, přesně za měsíc bude Štědrý den! Zuzanka dneska dokonce uklízela v kuchyni, aby měl Ježíšek kam přijít... No není to kouzelné? :-)

Mějte se krásně a přivítejte Advent v klidu, pokoji a míru. O tom přece ty Vánoce jsou, no ne? ;-)

P.

1 komentář:

  1. Peti, to je zase dobrot - medovník miluji a občas ho ti peču a mrkvový dort taky, jen ho nemám tak naparáděný...
    Děkuji za recept na ty placičky a přeji krásný předadventní čas celé rodině.
    Helena

    OdpovědětVymazat