pondělí 21. dubna 2014

Velikonoce poprve - velikonoční pečeníčko

Ještě tak před 14 dny jsem si říkala, že letos nebudu na Velikonoce nic chystat. Na Bílú sobotu upeču nějakou jednoduchou buchtu, v neděli uvařím klobásky a vajíčka, v pondělí ráno nadělám pár jednohubek a chlebíčků a stačí. Slivovicu šak máme, uděláme nějakou vodu se sirupem a stačí. No... Nakonec ani nebyl čas sednout k počítači a celých 14 dní sem něco napsat :-) Pekli jsme, šili i zdobili, tak rozdělím velikonoční blogování do dvou příspěvků - jeden o pečeníčku, druhý o ručních pracích.

Po Novém letu začalo být trochu horší počasí, ven se moc nedalo, tak co že budeme doma dělat? Zuzanka řekla, že chce péct. Tak říkám, proč neudělat pár perníčků na Velikonoce, šak to bude hned, zdobit je nemusíme... Tak jsme se do toho pustili, Zuzanka byla hlavním pracantem, i když aj Adlik pomáhal!




Upekli jsme si pár motýlků, vajíček, zajíčků a kuřátek. O víkendu Zuzanka odjela na prázdniny k dědovi do Nezdenic, my jsme v sobotu večer měli návštěvu, no nedalo mi to a řekla jsem si, že jak budeme besedovat, že pár perníčků nazdobím, jenom šak na bílo... Babičky se ke mě přidaly, tak nám to šlo pěkně od ruky...



 Přišli se podívat i dědové, cestou z piva, jak nám to jde...




Jak jsme měly hotovo - už bylo k půlnoci - padl návrh, že by pár perníčků mohlo být i barevných... Takže v neděli večer nanovo :-) Zase jsme se sešly a zdobily. Byly to moc příjemné dva večery. Samotnou by mě to vůbec nebavilo a Zuzka je na zdobení ještě malá, ale když nás bylo víc a povídaly jsme si u toho, připadalo mi, jako bychom se vrátili o století zpátky... Dvě velká vajíčka jsem musela připravit svým klukům! Některá vajíčka jsme zase nazdobily notami, pro muzikanty, kteří nás přijdou vymrskat.





Perníčky byly hotové, paráda. Máme splněno, nic jiného už dělat nebudeme!!! 

... a pak přivezl děda Jirka formičky na beránka a slepičku, které objevil na jarmarku v Kroměříži. Paráda, to musíme přece taky vyzkoušet! A když nám společně šly ty perníčky, tak jsme spolu zkusily i toto. Na internetu jsme pohledaly recept na ořechová vosí hnízda - to budou hnědé slepičky, a na kokosová - beránci. Jenže recepty se nám nějak nelíbily - trochu víc se nám to všechno lepilo, tak jsme přidávaly kokosu, ořechů, piškotů atd., dokud jsme nebyly s výsledkem spokojení. Ještě jsme musely vymyslet, na co budeme zvířátka lepit a čím - slepička se krásně vlezla na piškot, ale beránek byl moc velký. Linecké se nám péct nechtělo... Ale jakoby to Opavia věděla, začala vyrábět Zlaté polomáčené Mini, které byly jako podklad pro našeho MiniBerana úplně ideální! Na slepení jsme v másle rozmíchaly vaječný likér, aby se nám zvířátka hezky usmívala... :-)

Vedle drůbeže a beranů jsem ještě chtěla vyzkoušet formičky na kávová zrna od Tescomy. Recept je použitý přímo z obalu formiček, tedy od Tescomy (plněná verze). Chvilku nám trvalo, než jsme přišly na to, jak formičky cpát (začaly jsme tím, že uděláme kuličky, do kterých zamotáme náplň, a ty pak rozplácneme ve formě, ale přišly jsme na to, že nejlepší postup je vrstva - náplň - vrstva) a jak je vysýpat (drcené piškoty nebo ořechy), aby to šlo hezky vyklopit. Akorát teda poleva mi dala zabrat - pořád se nechtěla rozpustit, tak jsem přilévala mléka a mléka a mléka, až jsem nakonec vařila horkou čokoládu a zrnečka nám moc neztuhla... Ale i tak jsou dobrá!! :-)





A už sem fakt nic jiného nechtěla péct! Prababička Maruška upekla ještě medáč, jarní řez a bílkový chlebíček. A na Bílou sobotu jsme se domluvily a spolu jsme se pustily do bánovských svatebních olejových vdolečků. Recept i postup ale dám až příště, teď by to bylo moc na dlouho :-) V neděli ještě rychlovku hrnkovou buchtu s darovanými jahodami, jelikož kupované dlouho nevydrží... A v pondělí ráno tedy ještě ty chlebíčky a jednohubky a mrskáči můžou začít chodit!




V neděli velikonoční jsme si udělali výborný oběd - pečené krůtí maso s kouskem vepřového. Naložili jsme si ho už v pátek, aby bylo pěkně měkké a lahodné - tady je :-)



O co bych se s vámi chtěla dneska podělit, je recept na mrkvový džus, na který si pamatuju, když ho dělávala babička Maruška na Velikonoce do 10l kýblu a mrskáčům nabírala žufánkem :-) 

Na cca 7l džusu potřebujeme:

1/2 kg mrkve, očištěné a nastrouhané najemno
3/4l vody
Dáme vařit, dokud není mrkvička měkká. Poté rozmixujeme a přidáme 1 kg cukru krystalu.
Směs dáme do kýblu :-) a přidáme 20 - 30g kyseliny citronové dle chuti, 300ml pomerančového sirupu a 6l vody.

My jsme na letošní velikonoční pondělí udělali dvojitou dávku a vypilo se skoro všechno. Můj bráška Míša mi pomohl džusík slét do PETek, to je šikulka :-)



Myslím, že letošní Velikonoce se vyvedly. Stály mě sice spoustu sil, jarní únava na mě padla přesně na tento víkend, ale i tak jsme si je užili celá rodina!! Tady je fotečka, jak tatínek s Adámkem mrskají Zuzku. Prdelku sice nastavila, ale i tak dává najevo nesouhlas :-D



Teď si jdu s horkým čajem na uklidnění hodit nohy nahoru, podívat se na nový díl Her o trůny a spát!!
Zítra zkusím stihnout připravit druhý velikonoční příspěvek ;-)


3 komentáře:

  1. Pááni.... tak nakonec jste měli velkolepou hostinu:-)))
    Šikulkové jste:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, tedy jen zírám! To jste tedy řádily. Kouzelné cukrovíčko!
    Smekám, dopřejte si trochu odpočinku.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat